Solen mötte våra besökare med ett stort leende, om än insvept i vårens sista (?) köldknäpp. Nya och bekanta ansikten löste av varandra vid utställningsmontrarna och föreläsningslokalerna.

Årets tema är ARKIV.
Lite grovt uttryckt kan man säga att arkiven innehåller köttet på benen, de intressanta berättelserna som finns om våra anfäder som vi identifierar i kyrkböckernas register. Vi kan bara önska att fler lär sig var och hur de skall leta för att finna guldkornen.

På lördagen fick vi höra om arkiven där man hittar dessa guldkorn, om hur man hittar gamla dagstidningar på datorn hemma i soffan, hur man kan förbättra sin förmåga att tyda den gamla texten (boklagret såldes slut), hur man skapar en mikrohistoria när man ställer samman fynden, hur man kan föra in sin släktforskning i olika datorprogram och inte minst för er som är nya i gemet – hur man börjar släktforska.

Och en besökare som under dagen varit framme i montern och ställt frågor kring DNA-test i samband med släktforskning blev lycklig vinnare av ett DNA-test som avslutning på dagen.

Söndagen bjuder på lika spännande föreläsningar och utställning med några förändringar. En är att vi idag har möjlighet att få hjälp med att söka våra finländska anor också.

Välkommen!